Om Kjetil Rolness

Foto: Kjell Ruben
Foto: Kjell Ruben.

Jeg er utdannet magister i sosiologi, har skrevet fem bøker, og er fast lørdagsspaltist i Dagbladet. Jeg har tidligere jobbet som prosjektleder i Norsk Form, amanuensis på Lillehammer Høgskole og dosent ved Oslo Markedshøyskole. I 25 år har jeg også hatt hovedansvar for et ganske artig og etterhvert omfattende bandprosjekt, med særlig hektisk aktivitet før jul.

Jeg står altså med en fot i akademia, en i journalistikken, og med en hale logrende inn i musikk- og underholdningsbransjen. Å veksle mellom seriøs skriving og utagerende showing skaper balanse i jobbtilværelsen og bidrar til sinnets helse.

Men nok om meg selv. Hva sier andre om meg?

Den aldri hvilende meningsmaskinen Rolness kan uansett notere seg for nok et jubelår for en kommentator med sans for de fleste temaer egnet for krangel. Med innvandring og feminisme på topp.

Han har dundret løs på det meste, inkludert taxinæringen, lettkrenkede studenter, elleville svenske tilstander, håpløse riksantikvarer og stygg, usexy ungdomsmote. I tillegg til helt alene å avkle mektige SSB og deres beregninger av innvandreres sysselsetting.

Hilde Lundgaard, Aftenposten, des. 2018. Les hele portrettintervjuet.

 

Kjetil Rolness mestrer det å ytre seg på alle meningsplattformene i det nye medielandskapet på en imponerende måte. Han har i mange år vært en engasjert og «leken» skribent i de etablerte mediene, først og fremst som lørdagskommentator i Dagbladet. Han er kjent for en frekk og uredd stil, der han kombinerer akademisk etterrettelighet med en slående, velformulert retorikk.

Det han skriver, er svært ofte kunnskapsbasert, men er allikevel tilgjengelig, pregnant, overraskende og fortettet. Han forener på sitt beste akademias saklighetskrav, essayistikkens stilbevissthet og journalistikkens klarhet. Man er sjelden, om noen gang, i tvil om hva Kjetil Rolness mener. Når han inviterer til debatt skjer det nesten alltid med en underliggende fryd. Han er ikke redd for å by opp til en polemisk dans som ender i hissige meningsutvekslinger (…)

Kjetil Rolness er en av de mest aktive og sentrale debattantene i norsk offentlighet. I Dagbladet leses han av svært mange. På de nye medieplattformene har han også skaffet seg en stor leserskare. På Facebook alene følges han av tusener, av og til like mange som selv regionavisene kan by på i lesertall. Han har gitt viktige bidrag til å løfte den dagsaktuelle debatten inn i en ny medievirkelighet, uten at det har gått ut over den språklige kvaliteten. Kjetil Rolness kan være kontroversiell, usaklig eller, ja, til og med slem, men det gjør det ikke mindre interessant å lese ham.

Riksmålsforbundet om tildelingen av årets Gullpenn 2016. Les hele jurybegrunnelsen.

 

“En klassisk, begavet provokatør”

Geir Ramnefjell, kulturredaktør i Dagbladet under Gullpenn-utdelingen. Les hele talen.

 

«Hver fjerde lørdag klorer han i moralen vår gjennom spalten sin i Dagbladet. Pirker i vedtatte sannheter og fillerister den norske samfunnsdebatten.»

Kristin Stoltenberg, Aftenposten

 

“en briljant skribent, nærmest uansett tema”

Arve Hjelseth, Samtiden

 

”en sleip, sjalu, slibrig liten snegle”

Per Heimly til Dagbladet

 

“overordentlig skarpsindig og velskrivende”

Fredrik Stjernfeldt, Politiken

“Kjetil Rolness er en kontrær klovn. Besatt av å være kjerringa mot strømmen (heh).”

Charlotte Myhrbråten, feminist og skribent

 

«Og så har vi selvsagt populærkulturens nasjonale skald, Kjetil Rolness, som evner å fly høyt og lavt, men som insisterer på å være både aktør og kronikør, og skaper ofte forvirring med hensyn til hvor sosiologen/provokatøren Rolness slutter og Jens Pikenes begynner.»

Kjetil Lismoen, Samtiden

 

“selvironisk intellektuell dandy”

Thomas Hylland Eriksen

 

“en feig, liten mann”

Mia Gundersen til Dagbladet

 

«Bare tittelen på hans bok fra 1992,‘Vulgær og vidunderlig, forteller det meste om en klar stillingstagen av typen “tør der andre tier”. Han var meget tidlig ut med å forsvare negerdamene, lysmansjettene, stresslessene, furupanelene og den voldsomme trangen vi nordmenn har til å ha det koselig i heimen. Så mye at jeg mistenker ham for huse en ømhet overfor disse redselsfulle tingene som nå er samleobjekter, mange av dem.»

Kari Bremnes, KK

 

“Rolness er guttungen som står i gata og roper: “Men keiseren har jo ingen klær på!” Og han liker det.»

Danny J. Pellicer, Nordlys

 

INTERVJUER:

Portrettintervju i Aftenposten.

Portrettintervju i Dagsavisen.

Det Store Intervjuet i Nettavisen.

Intervju om Gullpennen og Facebook-bråk i Aftenposten.

Portrettintervju i Universitas.

Intervju om mediedekningen av innvandring og likestilling i Journalisten.

Portrettintervju i A-magasinet.

Portrettintervju i Dagens Næringsliv.

Intervju om feminisme og mannssak i Morgenbladet.

Smil & Gift-intervju i Natt&Dag. Pluss feministers respons.

Intervju om feminisme og likestilling i tidsskriftet Humanist.

Enquete i spalten “Sosiologen i arbeid” på nettstedet sosiologi.no.

Portrettintervju (fuktig sådant) av Niels Chr. Geelmuyden i Kapital, 2001.

Intervju i D2, “Det høye blikket”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *