Fotballforbundets mann i Dagbladet?

DU SKAL HØRE MYE om du pirker borti grunnmuren i norsk barnefotball. Om du antyder at A4-modellen med tilfeldige klasselag og foreldretrenere ikke fremmer talentutvikling. Sa du ”differensiering”? At også 8-9-10 åringer i større grad bør trene og spille med andre på samme nivå, gjerne med utdannede, proffe trenere? Slik man gjør i større fotballnasjoner, som f.eks. lille Island?

Da er du en sosialdarwinist som mener at stortalentene blir ”degenerert” av å spille med ”smittefarlige” blomsterplukkere. Iallfall ifølge Dagbladets Esten O. Sæther, som åpenbart elsker drøye sykdomsmetaforer. Han advarer mot ”fedrepesten”, det vil si ”forestillingen om at du som pappa kan sutre deg til et toppet barnelag eller kjøpe deg tid på en omreisende privatskole for at sønnen din skal bli fotballstjerne.”

JEG KJENNER INGEN som svarer til diagnosen. Derimot kjenner jeg dyktige pappatrenere som bruker mye tid på å tilrettelegge for eget og andres barn, med tanke på mestring, glede og samhandling. Takken de ofte får, er sutring fra foreldre som ikke er interessert i fotball, men veldig opptatt av at deres sønn, som dumper innom på trening annenhver uke, skal få nøyaktig samme behandling som de ivrige og motiverte.

Jeg kjenner heller ingen som er mot breddefotball, eller for topping av laget for å vinne kamper. Selv støtter jeg 4-målsregelen, og fraværet av resultatlister og tabeller. Det viktigste er utvikling, ikke resultat. Men hva er best for utviklingen? At barn i hele sin motoriske gullalder (6-12 år) skal spille på et klasselag med enormt sprik i motivasjon og ferdighet? Mange fotballkretser har nå nivådelte serier, basert på om laget trener mye, noe eller lite. Hvorfor kunne det ikke også fungere som kriterium for inndeling av lag, f.eks. fra 8 årsalderen?

SÆTHER GIR OSS ingen andre svar enn at ting er som er. Og jekker oss ned med statistikk: Bare én promille i hvert årskull ender i Tippeligaen. Så ”gutten din blir nok ikke en fotballstjerne.” Billig retorikk. Og dårlig logikk. Svært få blir professor eller stjernefiolinist. Men vi lager likevel organiserte tilbud til spesielt talentfulle barn.

Hvorfor er ellers sindige og lesverdige Sæther er så opptatt av å ta mannen og legge ballen død? Jeg har polemisert mot NFF, Norges Fotballforbund, i Dagbladet. Så blir jeg refset av en Dagbladet-kommentator – som tilfeldigvis også er ansatt i NFF. Landslagstrener i futsal, Esten O. Sæther, er forpliktet til å følge og støtte forbundets retningslinjer og verdier. Hvordan vet vi da at han ytrer seg som representant for en fri og uavhengig presse, og ikke som representant for sin andre arbeidsgiver?

Debattinnlegget ble publisert i Dagbladet, 25. september 2014.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *